oktatás rendszere

Oktatás rendszere

Lovagolni megtanulni nehéz, de megéri. Célunk, hogy mindenkinek, aki szeretné megtanulni ezt a nehéz, de gyönyörű sportot, átadjuk minden tudásunkat, amit évek alatt összegyűjtöttünk. Mire egy kezdő eljut odáig, hogy egyedül lovagoljon, komoly előkészítésre van szüksége, ezért ismertetjük ennek a csodálatos folyamatnak a felépítését.

Minden tanuló futószáron kezd, ám előtte megtanítjuk nekik, hogyan közeledjünk a lóhoz, hogy hívják a testrészeit, felszereléseit, illetve hogy hogyan kell felszerelni. Hiszünk abban, hogy minden lovasnak ismernie kell mit, hogyan és hova kell tenni a lóra, ezzel már egy kapcsolatot létesítünk vele, elkezdünk ismerkedni, kommunikálni velük.

 

A futószárazás:

Itt az oktató nem engedi el a lovat, hanem úgynevezett futószáron tartja. Ő indítja, ő állítja meg a lovat. Azért történik ez így, mert itt mutatjuk meg a lovasnak hogyan kell ülni a lovon, mik a lovon való ülés szabályai. Ez az első, amit megtanítunk. Utána következik, a jármódok megismerése (lépés- ügetés-vágta).

Többféle egyensúly gyakorlat, játékos feladatok tanításával segítünk a tanulónak, hogy biztos ülése legyen, kényelmesen és biztonságban érezze magát a ló hátán. Ha az ülése már stabil, ismeri az ülés fajtáit (könnyű ügetés, tanügetés, könnyített ülés), akkor kapja meg a szárakat. Ez a következő lépcsőfok a szabadon való lovagláshoz. Itt megtanítjuk, hogyan kell elindítani, megállítani és irányítani a lovat. Itt kezdjük tanítani a vágta beugratást is.

Mindezek elsajátítása után következik egy vizsga, amit ha a lovas jól teljesít, léphet még egy lépcsőfokot a következő szintre, a pályalovaglásra.

 

A pályalovaglás:

Itt a lovas már szabadon közlekedik a lóval, az oktató a pálya közepéről javítja az ülését, adja a további instrukciókat.

Megtanítjuk nekik a különböző patanyom figurákat (kiskör, nagykör, átváltás, átlóváltás, kígyóvonalak, stb.) minden jármódban. Pályán egyszerre többen is lovagolhatunk, meg kell tanulni figyelni a többi lovasra, és az ilyenkor életbe lépő szabályokra, mint például- szembe jövő lovassal mindig a jobb kezek találkoznak.

A pályalovaglás lényege, hogy a lovas minden félelemtől mentesen, nyugodtan és biztonságosan tudja irányítani a lovat, és fontos, hogy olyan lovat is tudjon kezelni, amelyik ellenkezik az adott utasításokkal. Mire is gondolunk? Előfordul, hogy lovunk meggondolja magát, és szeretne elvágtázni a karámokhoz, mert ott várják a társai, menne ő is legelni. Ilyenkor, ha a lovas nem biztos magában megijed, hirtelen nem tudja mit is tegyen, és a ló győz. Ezekre a helyzetekre is felkészítjük tanulóinkat, hogyan kell megfékezni egy elvágtázó, bakoló lovat.

Tehát a pályalovaglás lényege nem az, hogy órákon át céltalanul körözzünk a lóval, hanem hogy meg tanuljunk kommunikálni velük.

Ezek után lehet választani a magasabb szintű oktatásból (díjlovaglás, díjugratás), melyek abban különböznek a pályalovaglástól, hogy a feladatok magasabb szintűek, több és nehezebb feladat tanulása következik. Ezt a lovas maga dönti el, melyik ág fele szeretne tovább fejlődni, a kettő nem zárja ki egymást.

Sokan elfelejtik, hogy a ló, amin ülnek, nem egy gép, hanem egy érző, gondolkodó és rendkívül érzékeny társ, aki megengedi nekünk, hogy felüljünk a hátára.

Ezek után, választható a tereplovaglás, amit szintén egy vizsga előz meg. Ennek célja, hogy a lovas bemutassa, hogy minden jármódban és helyzetben képes kezelni és uralni a lovát. Ha a vizsgán jól teljesít, következhet az első tereplovaglás.


Érdeklődjön online! >>